Återvinna hemelektronik
Konsumenter efterfrågar och köper alltmer nya elektronikprylar. Med nya lanseringar av elektriska prylar, verkar det som om många köper elektronik som ipads, iphones och datorer nästan varje månad – men vad händer med den gamla utslitna hemelektroniken?
Baksidan är att det slängs alltmer hemelektronik och den totala vikten på elavfallet har ökat allteftersom nya produktlanseringar görs. Hemelektronik innehåller kvicksilver, arsenik, bly , kadmium och andra giftiga ämnen .
Trots att mycket slängs har många fortfarande kvar elektronikprylar som är eftertraktade kan vara värda tusenlappar på andrahandsmarknaden.
Ifall det är hemelektronik som inte har något värde tex järninnehåll kan du räkna med att få betala ungefär 2 kr/kilo för att lämna in skrotet . Om det däremot tex finns järn så kan du få 40 öre/kg. (Lantz Metall 4:e december 2013). Återvinningsprocessen är att råvaror från hemelektronik utvinns, bearbetas, används och till slut återanvänds, återvinns eller i vissa fall oskadliggörs och deponeras. Metoderna som används vid avfallshanteringen är termiska, kemiska och mekaniska metoder.
Vilka tar emot hemelektronik?
Det finns tusentals mobiltelefoner och hemelektronik i lådor och garage som väntar på att återvinnas. En väldigt liten andel mobiltelefoner återanvänds. Att återvinna gamla mobiltelefoner är ett säkert och enkelt sätt att återvinna och skydda miljön. Det finns privata företag och ideella organisationer som återvinner mobiltelefoner. För att ta emot elektronik som TV-apparater, datorer, kablar,komponenter, bildskärmar och radioapparater dvs elektroniskt avfall måste företaget ha tillstånd.
Återvinning av hemelektronik i andra länder
Mobiltelefoner
I USA finns det tex företag som Wireless foundation som tar emot använda mobiltelefoner ett annat initiativ är http://www.gowirelessgogreen.org
VHS kassetter
Technotrash som VHS kasetter återvinns av företag som Green desk.
Apple produkter
Apple har sitt enga recyclingprogram för att återvinna företagets produkter
http://store.apple.com/us/help/recycle
Glasögon
Du kan donera dina glasögon till organisationer som http://www.onesight.org som ger dem till personer som har problem med synen.