Blybatterier och återvinning

batterier

För att ta emot eller mellanlagra blybatterier måste företaget ha tillstånd. Blybatterier transporteras vidare till en godkänd slutmottagare. På återvinningsstationerna brukar de skilja mellan stationära batterier och bilbatterier.

Bilbatterier och återvinning

Bilbatterier som du kan lämna i på återvinningsstationer omfattar: bilbatterier, fritidsbatterier, MC-batterier, löst bly och båtbatterier. Däremot ska man inte slänga NIFE-celler (lutbatterier), truckbatterier och småbatterier tillsammans med bilbatterier.

Vanliga batterier

Som andra industrialiserade föroreningar innebär engångsbatterier ett svårt miljöproblem. Vanliga batterier återvinns men en tredjedel av alla batterier som säljs återvinns inte. Under 2012 såldes det ungefär 5600 000 kilo batterier i Sverige och bara 3 600 000 kilo återvanns enligt branschorganisationen Batteriåtervinningen. Du kan lämna gamla batterier till affärer.

Alkaliska batterier och alternativ

Alkaliska engångsbatterier är otroligt farliga för miljön.

Nya batterisystem inkluderar LEV, EHV, PEHV och EV batteri system. Vi har också sett framgång för Li-Ion teknik.

Alternativ är laddningsbara NiMH-batterier som är utformade med hållbanhet i åtanke. Nickel, är den primära metall delen i ett uppladdningsbart NiMH-batteri och kan lätt återvinnas eller brytas ner i naturen.

Batteriåtervinning i andra länder

I USA finns det organisationer som Rechargeable Battery Recycling Corporation som tar hand om gamla batterier.